Taxa a fost stabilită în funcție de masa autovehiculului și numărul axelor. Taxa zilnică variază între 1,7 și 10 lire sterline (iar cea anuală între 85 și 1.000 de lire sterline) în funcție de tipul autovehiculului (detaliile le găsiți în tabelul de mai jos; la această taxă nu se aplică TVA).

Compania Northgate Public Services răspunde de exploatarea sistemului.

Achitarea taxei de drum cu ajutorul cardului de carburant euroShell

Cu ajutorul cardului de carburant euroShell, puteți achita taxa de drum online, prin intermediul portalului oficial creat în acest scop (https://www.gov.uk/hgv-levy). Taxa de drum poate fi achitată și fără înregistrarea pe acest portal, dar noi vă recomandăm să vă înregistrați pe portal și să vă creați un cont de utilizator, deoarece de aici decurg o serie de avantaje. Printre altele, puteți cere rambursarea sumelor plătite pentru lunile neutilizate, dacă între timp vindeți un autovehicul de transport marfă pentru care ați cumpărat dreptul de folosire a rețelei rutiere pentru un an întreg.

În cazul în care lucrați cu o flotă de peste 50 de autovehicule pentru transport marfă, aveți posibilitatea solicitării unei înregistrări colective; în acest scop trebuie doar să semnalați această solicitare către operatorul sistemului prin intermediul adresei de e-mail hgv.levy.contact@northgate-is.com. Indicațiile și formularele necesare pentru înregistrare vor fi cuprinse în scrisoarea de răspuns.

Achitarea taxei de drum nu va fi semnalată de nici un instrument fizic (de exemplu vinietă). Achitarea taxei va fi înregistrată într-o bază de date și verificată pe baza numerelor de înmatriculare ale autovehiculelor. Această bază de date este gestionată online la un link de pe website-ul dedicat achitării taxei și oricine poate verifica, pe baza numărului de înmatriculare, dacă taxa de drum a fost achitată pentru un anumit autovehicul.

Achitarea taxei de drum se verifică prin intermediul sistemelor de recunoaștere a numerelor de înmatriculare și prin alte metode. În cazul în care ați omis să plătiți taxa de drum, veți putea fi obligat la plata unei amenzi de 300 de lire sterline pe loc. În situația în care nu puteți plăti amenda, autovehiculul va fi sechestrat.

Alte informații despre taxa de drum:

http://www.northgate-ispublicservices.com/UK-HGV-Road-User-Levy/hungary

Tabel detaliat – rata taxei:

Rata taxei de drum pentru vehicule grele de marfă (HGV), în funcție de nivelul accizei aferente vehiculului
Nivelul accizei aferente vehiculului Zilnic (numai pentru vehicule străine) Săptămânal (numai pentru vehicule străine) Lunar (numai pentru vehicule străine) Anual (vehicule străine și din Regatul Unit)
A 1,70 GBP 4,25 GBP 8,50 GBP 85 GBP
B 2,10 GBP 5,25 GBP 10,50 GBP 105 GBP
C 4,80 GBP 12 GBP 24 GBP 240 GBP
D 7 GBP 17,50 GBP 35 GBP 350 GBP
E 10 GBP 32 GBP 64 GBP 640 GBP
F 10 GBP 40,50 GBP 81 GBP 810 GBP
G 10 GBP 50 GBP 100 GBP 1.000 GBP
B(T)* 2,70 GBP 6,25 GBP 13,50 GBP 135 GBP
C(T)* 6,20 GBP 15,50 GBP 31 GBP 310 GBP
D(T)* 9 GBP 22,50 GBP 45 GBP 450 GBP
E(T)* 10 GBP 41,50 GBP 83 GBP 830 GBP

* (T) indică taxe mai ridicate pentru vehicule rigide cu remorci cu masa de 4.000 de kg sau peste. Sursă: Departamentul pentru transport/legislation.gov.uk

Mai multe informații găsiți în secțiunea Taxe și impozite rutiere

Franța

Începând din data de 1 septembrie 2017 nu se mai acceptă cardul euroShell pentru plata taxei de drum franceze. Faceți cunoștință cu oferta noastră, prin intermediul căreia veți putea plăti taxa de drum franceză în continuare ca parte a facturii Shell.

Belgia

În Belgia, taxa de drum se aplică tuturor autovehiculelor de transport marfă cu masa totală admisă peste 3,5 tone. Achitarea taxei se face cu unități aflate la bordul vehiculelor, dintre care recomandăm câteva.