Introducerea noului sistem de taxe de drum în Slovenia: din 1 aprilie 2018

Începând cu data de 1 Aprilie 2018, Slovenia a introdus un sistem nou de achitare a taxei de drum, numit DarsGo. Prin introducerea acestei măsuri, cardurile Shell nu vor mai fi acceptate la stațiile de taxare, plata devenind posibilă numai cu noile dispozitive DarsGo.

Taxa va fi obligatorie în continuare pentru vehiculele a căror masă totală admisă depășește 3,5 t, indiferent dacă servesc la transportul mărfurilor sau al persoanelor. În cazul vehiculelor a căror masă totală admisă este inferioară limitei de 3,5 t, rămâne în vigoare obligativitatea procurării vinietei.

Plata se va face cu ajutorul unor unități aflate la bordul vehiculelor, care vor putea fi folosite – bineînțeles – și cu cardurile euroShell. Achitarea taxei se va putea face atât prin încărcare prealabilă (pre pay), cât și prin plată ulterioară.

Alte modalități de înregistrare:

  • Online, prin intermediul website-ului www.darsgo.si: Înregistrarea companiei și a vehiculelor se poate face și prin internet. În acest scop trebuie furnizate datele, precum și încărcată copia talonului de înmatriculare și a autorizației CEMT (sau a unui alt document, care atestă clasa de emisie a vehiculului). Prin intermediul website-ului pot fi achiziționate doar dispozitive cu încărcare prealabilă (pre pay), iar plata se poate face doar cu card bancar. În vederea setării dispozitivului pentru plată ulterioară și asocierii acestuia cu cardul dvs. Shell, va trebui să vă deplasați în persoană cu dispozitivul la unul dintre punctele de service DarsGo. Aveți posibilitatea de a cere livrarea dispozitivului la un anumit punct DarsGo, iar la preluarea acestuia se vor putea efectua setările de mai sus. Puteți consulta lista punctelor de service pe website-ul: https://www.darsgo.si/portal/en/points-map
  • Personal, la punctele de service DarsGo: Pentru înregistrare sunt necesare talonul de înmatriculare și autorizația CEMT. Dispozitivul va fi livrat pe loc, setat pentru încărcare prealabilă (pre pay) sau plată ulterioară, fiind posibilă și înregistrarea unui card Shell aferent în vederea efectuării plăților.

Taxe:

Comandarea dispozitivului presupune achitarea taxei unice de înregistrare al cărei cuantum este de 10 euro.

Compania DARS va transfera sumele preîncărcate rămase pe dispozitive în conturile bancare ale utilizatorilor. În acest scop, va trebui să trimiteți formularul 2A completat, împreună cu dispozitivul, la adresa de mai sus a societății DARS. Acestea vor fi însoțite de documentul justificativ sau factura Shell, care atestă ultima încărcare. (Formularul poate fi descărcat de pe adresa de internet: https://www.dars.si/Dokumenti/Toll/Return_of_the_EM_586.aspx.)

Achitarea taxei de drum până la data de 31 martie 2018

Plata taxei de drum este obligatorie pentru toate vehiculele a căror masă totală admisă depășește 3,5 tone. Achitarea se poate face cu card euroShell ori cartelă DARS, respectiv cu numerar sau cu card bancar. În cazul vehiculelor a căror masă totală admisă este mai mică de 3,5 t, se va procura o vinietă.

Harta arterelor supuse taxei de drum: 

https://www.dars.si/Dokumenti/Toll/Tolling_system_and_roads_298.aspx

Cartela DARS

  • Pentru vehiculele a căror masă totală admisă depășește 3,5 tone
  • Durata de valabilitate a cartelei este de 7 ani.
  • Folosire facilă: cartela trebuie validată cu ajutorul benzii magnetice
  • Este posibilă atât facturarea ulterioară (post pay), cât și obținerea unei cartele reîncărcabile (pre pay).

Reduceri

Mai multe informații sub titlul Servicii rutiere

Franța

Începând din data de 1 septembrie 2017 nu se mai acceptă cardul euroShell pentru plata taxei de drum franceze. Faceți cunoștință cu oferta noastră, prin intermediul căreia veți putea plăti taxa de drum franceză în continuare ca parte a facturii Shell.

Austria

Sistemul austriac de taxare rutieră, numit „GO”, este obligatoriu pentru toate vehiculele a căror masă totală admisă depășește 3,5 tone. Taxa numită „Maut” este o taxă de drum proporțională cu distanța parcursă și se aplică pentru folosirea autostrăzilor și șoselelor de mare viteză austriece. Dispozitivul obligatoriu, montabil la bordul vehiculelor și numit „GO box” măsoară distanța parcursă.