Starea de bine este una dintre tendințele majore ale momentului, întrucât toți înțelegem că să avem grijă de noi într-o societate tot mai sedentară devine din ce în ce mai dificil și necesită tot mai mult timp.

Statul într-o mașină, într-o dubă sau într-un camion – sau în fața unui computer – este fără îndoială un mod nesănătos de a petrece ziua de lucru. Deși nu am merge atât de departe ca CEO-ul Apple, Tim Cook, care a descris statul pe scaun drept noul cancer, considerăm că managerii de flote și șoferii trebuie să acorde mai multă atenție stării lor de bine.

Simpla reflectare asupra acestor cinci aspecte de bază din viața flotei îi poate face pe șoferi mai sănătoși (și poate și mai bogați și înțelepți).

 1. Alegeți-vă vehiculele cu atenție
  Întrucât șoferii flotei trebuie să stea în ele perioade lungi de timp, acestea trebuie alese în mod înțelept.
  Managerii de flote au deja numeroase criterii de care trebuie să țină cont atunci când aleg un vehicul – eficiența este o prioritate evidentă – dar ergonomia cabinei este, de asemenea, importantă.
  Asigurați-vă, așadar, că scaunul șoferului este complet reglabil și bine tapițat, asigurați-vă că se poate ajunge ușor la comenzi și că acestea sunt amplasate corespunzător și că există suficiente spații de stocare și aranjare utile și la îndemână.
 2. Planificați-vă deplasările
  Planificarea eficientă poate reduce semnificativ stresul ce însoțește o bună parte din condusul cotidian.
  Asta înseamnă, deci, planificarea fiecărui aspect al fiecărei deplasări din rută, intervalele orare în care conduceți, orice pauze necesare pentru a face plinul (mașinii și al șoferului) înainte de a porni la drum. Dacă plănuiți, de asemenea, să aveți o rezervă pentru opriri sau întârzieri neprevăzute, nu se recomandă să vă simțiți stresat sau grăbit în niciun moment.
  Iar mai puțin stres înseamnă mai puține probleme medicale asociate – probleme cardiace, hipertensiune, depresie și anxietate, chiar și obezitate și posibilitatea crescută de a dezvolta Alzheimer.
 3. Hrăniți-vă și hidratați-vă bine
  O viață profesională trăită pe drum poate însemna adesea o masă pe fugă aici, o gustare nesănătoasă dincolo – și, frecvent, mult prea multă cafea.
  Prin urmare, este important să vă asigurați că șoferii din flotă acordă o mai mare atenție dietei lor și se opresc pentru o masă sănătoasă la ore regulate, evită excesul de dulciuri sau gustări cu grăsimi și băuturi (inclusiv băuturi energizante) – și că reduc cofeina, cel mai des utilizat drog din lume. Cofeina sub formă de cafea sau băuturi cola poate ajuta șoferii să rămână treji, dar substanța poate crea adesea un cerc vicios de stări cu suișuri și coborâșuri, iar șoferii surmenați nu ar trebui oricum să se afle la volan.
  Și hidratarea șoferilor este importantă, așa că aceștia ar trebui să dezvolte și obiceiul de a-și lua apă în mașină.
 4. Asigurați-vă că aceștia sunt odihniți
  Pentru acei șoferi care nu dețin tahografe montate pe mașini, este important să le fie întipărită necesitatea de a fi bine odihniți și de a-și lua, în timpul deplasării, pauze frecvente, autoimpuse.
  Dacă deplasările sunt bine planificate, șoferii au mai mult timp la dispoziție pentru a se opri, a se așeza la masă, a-și întinde picioarele (cel puțin) și a ajunge totuși la timp la toate destinațiile.
  Însă este de asemenea important ca șoferii să se obișnuiască cu ideea că este necesar să se odihnească bine noaptea, să nu bea prea mult alcool în seara de dinaintea unei deplasări (în special pentru că alcoolul este eliminat din sânge cu un ritm de aproximativ o unitate pe oră) și să nu depășească limita maximă de 10 ore de condus pe zi (preferabil mai puțin).
 5. Porniți un program al companiei pentru stare de bine
  O bună modalitate de a accentua implicarea companiei dvs. în sănătatea șoferilor flotei este să creați un program de stare de bine.
  Acesta ar putea include un abonament la sală gratuit sau la un cost redus, programe de depistare a afecțiunilor medicale, controale medicale, vaccinuri anti-gripale, consiliere nutrițională și asistență pentru renunțarea la fumat.
  Există numeroase beneficii evidente în a avea un personal mai sănătos, câteva dintre ele fiind mai puține zile de concediu medical și o mai bună concentrare, ceea ce duce la un număr scăzut de accidente, însă acest lucru consolidează și relațiile dintre angajator și angajați.
  Poate că statul pe scaun nu e noul cancer, însă nici nu contribuie la cel mai sănătos stil de viață, așa că orice acțiune întreprinsă de managerii de flote pentru a îmbunătăți starea de bine a șoferilor va da roade pe termen lung.

Servicii rutiere

Siguranța este atributul cheie al cardului dvs. de carburant Shell. Din această cauză, folosim soluții ușor aplicabile pentru monitorizarea utilizării și pentru alerte, având totodată și echipe separate pentru monitorizarea abuzurilor. Astfel, pe lângă comoditatea utilizării lor, cardurile de carburant vă oferă și liniștea siguranței.

Aflați mai multe despre serviciile rutiere

Mai multe despre flota comercială

Motivul pentru care tehnologia digitală este viitorul flotei dvs.

Nu rămâneți pe banda unu. Asigurați-vă afacerea pentru viitor cu aceste tehnologii care să vă ducă în următorul deceniu.

Șofat în modul siguranță, nu în modul somn

Asigurați-vă că șoferii dvs. dorm cât au nevoie pentru propria lor siguranță și bunăstare, precum și pentru siguranța celor din jur.