Orice companie care are mai mult de câteva vehicule în circulație știe ce valoare are un manager de flotă bun. Dvs. sunteți operatorul desăvârșit al unor sarcini multiple.

De la a avea grijă de șoferi la înțelegerea noilor tehnologii, de la implicarea în achiziționarea celor mai bune vehicule până la menținerea flotei în circulație și valorificarea fiecărui bănuț din bugetul dvs., totul se învârte în jurul dvs.

Însă cei cu funcții de gestionare a flotei riscă să se epuizeze dacă nu aveți grijă deosebită de echilibrul dintre viața lor profesională și cea privată.

Pentru a ne asigura că această slujbă exigentă, dar plină de satisfacții, nu devine copleșitoare, am enumerat patru strategii pentru a vă ajuta să găsiți acel echilibru dintre viața profesională și cea personală – contribuind la menținerea controlului asupra sarcinilor de zi cu zi, precum și gestionarea așteptărilor de la șofer la director executiv.

 1. Nu mai fiți mereu în priză
  Tehnologia poate să ne îmbunătățească viața în atât de multe moduri, atât la locul de muncă, cât și acasă. Dar înseamnă și că simțim presiunea de a fi disponibili non-stop.
  Poate părea o chestiune de câteva secunde să preluăm un apel rapid sau să răspundem la un e-mail în afara orelor de program, dar asta ne împiedică să ne detașăm complet de muncă. A fi capabili să ne deconectăm complet de serviciu cel puțin câteva ore pe zi este vital pentru o bună calitate a vieții.
  Cu siguranță, natura activității de gestionare a flotei înseamnă că rareori există program de lucru 9-5 standard, dar chiar dacă managerii de flote trebuie să țină pasul cu șoferii în tură, trebuie să ajungeți la un compromis.
  Este important să găsiți momente din zi în care puteți fi „În afara programului”. Dacă natura flotei înseamnă că o linie de comunicație între șoferi și companie trebuie să fie deschisă tot timpul, delegați.
  Deși este minunat să fii iubit, nici o persoană dintr-o companie nu ar trebui să fie 100% indispensabilă. Nu este un bun simț al afacerii. Ce se întâmplă dacă sunteți bolnav? Ce se întâmplă când plecați (în cele din urmă) în vacanță?
  Într-o lume ideală există o persoană sau un grup de oameni care pot efectua unele dintre cele mai vitale sarcini ale flotei în absența dvs. Este posibil ca nici măcar să nu fie nevoie de ei, doar faptul că știți că sunt acolo vă asigură un confort mental.
 2. Fiți mereu informat
  Pe vremuri rolul managerului de flotă era concentrat asupra vehiculelor și ceea ce li s-a întâmplat zilnic, managerul de astăzi are un rol de jucat în aproape toate domeniile de activitate și ar putea proveni din orice mediu – finanțe, IT, logistică și multe altele. Seturile de abilități ale managerului de flotă sunt extrem de variate.
  Nu există nimic mai destabilizant decât încercarea de a îndeplini un rol fără a te simți complet înzestrat pentru asta. Pe măsură ce natura activității de gestionare a flotei se schimbă și evoluează atât de rapid, o parte cu adevărat importantă a menținerii controlului este aceea de a vă informa.
  Acest lucru ar putea însemna fie și doar a programa un moment al fiecărei zile pentru a citi știrile, pentru a digera periodicele de specialitate sau pentru a vorbi cu colegii despre ultimele evoluții.
  Ocazional este nevoie de instruire formală. Alocându-vă timp pentru asta, deveniți o valoare și mai importantă pentru companie. Dacă nu sunt dispuși să vă ofere instruire, este vital pentru sănătatea dvs. profesională și personală să o căutați dvs.
 3. Comunicați
  Când spunem că managerul de flotă este punctul în jurul căruia se învârte întreaga companie, nu glumim. Un manager de flotă trebuie să fie capabil să comunice cu șoferii, furnizorii, clienții și membrii consiliului de administrație.
  Înțelegerea modului de comunicare este o abilitate importantă. În prezent există multe inovații în spațiul flotei care aduc beneficii companiei și personalului acesteia, dar, dacă sunt prost comunicate, pot crea resentimente sau neînțelegeri.
  O parte vitală a rolului managerului de flotă este să poată traduce nevoile afacerii către șoferii săi – și invers.
  Fără o comunicare excelentă, a fi punctul focal pentru cererile sau chiar nemulțumirile tuturor poate fi foarte stresant. Managerul de flotă are puterea de a rezolva unele probleme, dar altele pot fi în afara controlului dvs. În aceste situații, comunicarea este singurul instrument pe care îl aveți pentru a restabili armonia.
  Pentru a disipa presiunea și a deschide ușile către soluții, managerii de flotă ar trebui să deschidă în mod activ linii de comunicare. Să discutați cu managerii de linie – atât superiori, cât și cei din subordine. Să înțelegeți așteptările și să le gestionați astfel încât ceea ce vi se cere să realizați nu depășește limita posibilităților.
  Să găsiți modalități de a încuraja conversații relevante care au un scop. Trebuie să puteți afla ce se întâmplă fără a vă îneca sub un val de cereri repetitive care nu pot fi rezolvate.
 4. Construiți relații
  În cele din urmă, niciun manager de flotă nu este o insulă. Pentru a obține cel mai bun echilibru între viața profesională și cea personală, trebuie să știți pe cine vă puteți baza.
  Fie că este vorba despre a prelua răspunderile atunci când nu sunteți acolo, fie să vă țină la curent când aveți nevoie de informații, managerii de flotă au nevoie de rețele de profesioniști atât în interiorul, cât și în afara companiei, care să îi poată sprijini.
  Ar putea fi o înțelegere între furnizori, astfel încât să obțineți cele mai bune produse și cele mai bune rezultate. Poate fi vorba despre a vă asigura că vă cunoașteți suficient de bine șoferii, astfel încât să vă poată aduce la cunoștință orice problemă înainte de a deveni o problemă majoră.
  Trăim într-o lume în care pare mai eficient să trimitem un e-mail impersonal sau să folosim un serviciu de mesagerie corporativă. În realitate, posibilitatea de a crea legături personale cu oamenii este în continuare cel mai bun mod de a le câștiga sprijinul.
  Făcându-vă timp să vă întâlniți și să vorbiți cu oamenii cu care lucrați, demonstrați că nu sunteți interesat doar de bunăstarea vieții lor profesionale/personale, ci investiți și în a dvs.

Servicii rutiere

Siguranța este atributul cheie al cardului dvs. de carburant Shell. Din această cauză, folosim soluții ușor aplicabile pentru monitorizarea utilizării și pentru alerte, având totodată și echipe separate pentru monitorizarea abuzurilor. Astfel, pe lângă comoditatea utilizării lor, cardurile de carburant vă oferă și liniștea siguranței.

Aflați mai multe despre serviciile rutiere

Mai multe despre flota comercială

Motivul pentru care tehnologia digitală este viitorul flotei dvs.

Nu rămâneți pe banda unu. Asigurați-vă afacerea pentru viitor cu aceste tehnologii care să vă ducă în următorul deceniu.

Șofat în modul siguranță, nu în modul somn

Asigurați-vă că șoferii dvs. dorm cât au nevoie pentru propria lor siguranță și bunăstare, precum și pentru siguranța celor din jur.