Urmează să fie introdusă o nouă taxă aplicată emisiilor CO₂ în majoritatea Europei, începând cu Germania, până la finalul anului 2023.

Comisia Europeană a modificat Directiva Eurovignette pentru a atinge obiectivele ambițioase de îmbunătățire a climatului, constând în reducerea emisiilor de CO₂ cu 15% până în 2025 și cu 45% până în 2030. Anterior, aceste obiective erau stabilite la 15%, respectiv 30%. Însoțind introducerea tarifării CO₂, vehiculele grele vor fi încadrate în una dintre cele cinci clase de emisii CO₂, pentru a diferenția tarifele de taxă conform acestor clase.

Directiva Europeană a intrat în vigoare la data de 24 martie 2022, iar statele membre ale UE au un termen de 24 de luni să o implementeze și să o integreze în legile lor naționale.

Țările la care se aplică noua taxă CO₂

  • Rețelele deținute de stat (DE, AT, PL, BE, CZ, SK, BG, HU) trebuie să adopte tarifarea bazată pe emisiile de CO₂ până pe data de 24 martie 2024.
  • Drumurile concesionate (FR, IT, ES) trebuie să adopte tarifarea după concesiune, până cel târziu în anul 2027.
  • Țările care utilizează un sistem de vignete, inclusiv Olanda (NL), Luxemburg (LU), România (RO), Danemarca (DK), Suedia (SW) și țările baltice, sunt programate să implementeze aceste modificări odată ce trec la un sistem de taxare rutieră bazat pe distanță în loc de cel bazat pe timp.

Unele excepții au fost acordate, cum ar fi Belgia (BE), cu implementare până în anul 2026.

placeholder

Implementări:

Începând cu 1 decembrie 2023, taxa pentru vehiculele grele de transport (HGV) din Germania va fi extinsă pentru a include o taxă suplimentară bazată pe emisiile de CO₂. O taxă suplimentară de 200 de euro pe tonă metrică de CO₂ va fi introdusă alături de taxa existentă. Mai mult, în conformitate cu propunerea preliminară a Guvernului Federal al Germaniei, sistemul de taxare va fi extins pentru a acoperi vehiculele cu o greutate de peste 3,5 tone începând cu 1 iulie 2024. Aceasta reprezintă o schimbare față de configurația actuală în care taxa se aplică exclusiv vehiculelor cu o greutate mai mare de 7,5 tone. Se anticipează că vor exista excepții de la această extindere a taxei pentru afacerile mici și mijloci

Parametrii pentru tarifarea CO₂

Vehiculele grele

vor fi încadrate în una dintre cele cinci (5) clase de emisii CO₂ pentru a diferenția tarifele de taxă conform acestor clase

Toate vehiculele cu motor cu ardere internă

(motorină etc.) înregistrate înainte de data 1 iulie 2019 vor fi, în mod implicit, încadrate în Clasa 1. Nu este necesar să se colecteze alți parametri legați de CO₂ în afară de data primei înregistrări.

Cerința de a colecta parametri legați de CO₂

se aplică doar vehiculelor echipate cu motoare cu ardere internă și înregistrate după 1 iulie 2019.

Ceilalți parametri

nu sunt disponibili în majoritatea Cartelelor de Înregistrare a Vehiculelor, cu excepția celor din Germania. Pentru a obține ceilalți parametri, este necesar să utilizați documentele "Certificat de Conformitate" (COC) și "Fișier de Informații al Clientului" (CIF) de la producătorul vehiculului.

Greutatea relevantă pentru taxă

este masa maximă permisă tehnic (F.1 în Certificatul de înmatriculare al vehiculului).

Acest parametru l-a înlocuit pe cel aferent masei maxim admisibile a vehiculului în statul membru de înregistrare (F.2 în certificatul vehiculelor in anumite țări).

Toate vehiculele cu emisii zero

(electrice sau cu motor de celulă de combustibil pe bază de hidrogen) vor fi întotdeauna încadrate în Clasa 5. Nu este necesar să se colecteze alți parametri legați de CO₂.

Parametrii referitori la emisiile de CO2 sunt:

Data primei înregistrări a vehiculului (B), Numărul de axe de conducere, Tipul șasiului (Tractor sau Camion), Tipul cabinei (Cabina zi sau Cabina cu dormit), Capacitatea motorului (P.1), Puterea motorului (P.2), Tipul motorului (P.3), Greutatea (F.1) și Valoarea emisiilor de CO2 (V.7). Puteți găsi parametrii B, P.1, P.2, P.3 și F.1 în Certificatele de Înmatriculare.

Clasă CO₂ Performanță Încărcare
Clasă 1 Până la 5% sub traiectorie Peste medie
Clasa 2 Între 5% și 8% sub traiectorie Între 5-15% sub clasa 1
Clasa 3 Mai mult de 8% sub traiectorie (dar nu la fel de bun ca clasa 4) Între 15% și 30% sub clasă 1
Clasa 4 LEV: cel puțin 50% sub medie (dar nu ZEV)  Între 30% și 50% sub clasă 1
Clasa 5 ZEV Între 50% și 75% sub clasă 1

În plus, costurile totale pot varia în funcție de clasa de emisii CO₂ a vehiculului dvs.

În prezent, nu există reglementări specifice sau valori de referință pentru autobuze și anumite subgrupuri de vehicule din clasele N2 și N3. Ca rezultat, li se atribuie temporar clasa CO₂ 1.

În calitate de furnizor principal de servicii de facturare a taxelor în Europa, echipa Shell CRT urmărește activ evoluția extinderii taxelor de drum și va fi alături de transportatori, ajutându-i să navigheze prin incertitudini. Angajamentul nostru este să vă oferim informații valoroase și asistență pe parcursul acestui proces. Vă puteți baza întotdeauna pe îndrumarea și sprijinul nostru.

Mai multe informații găsiți în secțiunea Taxe și impozite rutiere

Sistemul Electronic European de Taxare

O soluție unitară care permite plata taxelor de drum în mai multe țări europene cu ajutorul unui singur dispozitiv montat pe bord și un singur contact cu Furnizorul de Servicii. Contactați-ne, iar un reprezentant Shell vă va face o ofertă adaptată nevoilor companiei dvs.

Soluții pentru plata taxelor de drum

Cu ajutorul dispozitivelor asociate cardului dvs. Shell, puteți achita taxele de drum evitând astfel plata în numerar. Toate plățile apar pe aceeași factură, ceea ce simplifică procesul de achitare a taxelor.